Ana sayfa Genel UNESCO 74 yaşında , Miras Amasra’ya Birlikte Sahip Çıkalım

UNESCO 74 yaşında , Miras Amasra’ya Birlikte Sahip Çıkalım

16 Kasım 1945 tarihinde Londra’da imzalanmış Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu Sözleşmesi, 25 Mayıs 1946 tarih ve 6316 sayılı kanun ile ülkemizde de kabul edilmiştir. Aradan geçen 74 yılda ülkemizde de miras coğrafyalara sahip çıkılması yönünde önemli çalışmalara imza atılmıştır.

UNESCO 17. Genel Konferansı, 17 Ekim-21 Kasım 1972 tarihleri arasında Paris’te toplanmış ve 16 Kasım 1972 tarihinde UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’yi kabul etmiştir. Türkiye Sözleşmeye 14.04.1982 tarih ve 2658 sayılı Kanunla taraf olma kararı almış, Kanun Bakanlar Kurulu tarafından 23.05.1982 tarih ve 8/4788 sayılı Kararla onaylanmış ve 14.02.1983 tarih ve 17959 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Türkiye Sözleşmeye 16.03.1983 tarihinde resmen taraf olmuştur. 1972 Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi’ne göre oluşturulan ve Dünya Mirası Komitesi (DMK) tarafından belirlenen Dünya Mirası Listesi’nde Dünya Miras Alanı olarak ilan edilen 1121 miras yer almaktadır. Bunlardan 869’u kültürel, 213’ü doğal ve 39’u karma (doğal ve kültürel) miraslardır. Türkiye’nin bu listede 16’sı kültürel, 2’si karma olmak üzere 18 miras alanı bulunmaktadır.

Dünya Miras Komitesi tarafından UNESCO Dünya Mirası Listesine alınan bu mirasların yanı sıra bir de bu listeye önerilmesi öngörülen ancak henüz adaylık süreçleri tamamlanmayan miraslardan oluşan Geçici Liste bulunmaktadır. Geçici Liste Üye Devletler için ulusal bir envanter niteliğinde olup, asıl listeye başvurulacak olan alanlar bu listeden seçilerek belirlenmektedir. UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde 178 Taraf Devletin 1700 mirası yer almaktadır. Türkiye’nin Geçici Listede ilki 1994 yılında sunulan ve son olarak 2019 yılında güncellenen şekliyle 73 kültürel, 2 karma ve 3 doğal olmak üzere toplam 78 mirası bulunmaktadır.

2013 yılında “Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Ceneviz Ticaret Yolu’nda Kale ve Sur Yerleşimleri” başlığı ile 7 nokta ve 5 ili kapsayan seri başvuru bugün halen geçici listede yer almakta ve Amasra Kalesi ve yakın çevresinin de miras olarak korunması konusunda bizlere bazı ödevler vermektedir.

Geçici listeye alındığından bu yana UNESCO yolunda birtakım çalışmaların paydaşlarla yürütüldüğü Amasra için Amasra Belediyesi olarak bundan sonraki çabaların odağında faaliyetler yürütmeye hazır olduğumuzu kamuoyu ile paylaşırız.

Geçmişi 3 bin yılın ötesinde, bilimsel çalışmalar ile 10 bin yılı aşkın olduğu kanıtlanmış miras kent Amasra, başta bilimsel çalışmalar, yüzey araştırmaları ve koruma ve kullanma anlayışı ile geleceğe de taşınması gereken en değerli varlıklarımızdandır.

UNESCO ‘nun 74. Yılını kutluyor, bölgemizin önemli Dünya Mirası Safranbolu yanında Amasra’nın da süreçte tüm paydaşların katılımı ve mirasa sahip çıkan anlayış ile gelecek kuşaklara taşınması konusunda gereken özeni göstereceğimize söz veriyoruz.

Recai Çakır

Amasra Belediye Başkanı